Situatie inedita : Politia a amendat un propeietar de cabinet stomatologic dupa ce a predat imaginile video

Dacă îţi jefuieşte cineva firma, şi nu ai analiză de risc, statul îţi dă amendă între 2.000 şi

50.000 de lei

 

Un cabinet stomatologic din Bucureşti a fost spart acum câteva zile. Atunci când proprietarii au descoperit, au evaluat bunurile din cabinet. Hoţii nu au furat nimic, pentru că s-a întâmplat să nu aibă ce. S-au gândit, însă, că pot ajuta la prinderea individului care a dat spargerea, aşa că au anunţat Poliţia. În fond, aveau un contract cu o firmă de securitate, care instalase camere video în cabinet, aşa că au putut oferi imaginea clară a hoţului, surprins chiar din faţă de camere. Politistii s-au prezentat la cabinet, au luat amprente, si au constatat intr-un proces verbal ca proprietarii nu aveau sistemul de alarmare si nici analiza de risc la securitatea fizica, ceruta expres de legislatie. Desi procesul verbal stabilea 30 de zile de remediere, dupa doua saptamani reclamantii au primit prin posta o amenda de 10.000 de lei.

„Nu m-a deranjat faptul că mi-au dat amendă, că mi-ar fi putut da amendă dacă veneau într-un control. Însă aşa, în acest context, mi se pare penibil. Ni se spune că e treaba noastră să cunoaştem legile, dar la ce debandadă este… se dau legi zilnic, se schimbă, se abrogă, noi suntem medici stomatologi, nu avem timp de stat cu Monitorul Oficial în braţe. Aveam deja un contract cu o firmă de securitate, cei care au pus camerele, dar dânşii nu ne-au spus nimic în legătură cu această prevedere”, a declarat Ruxandra Zogorean, contactată de ECONOMICA.NET.

Intr-adevăr, un act normativ a cărui aplicare a fost „plimbată” de toate guvernele, care trebuia să intre în vigoare din 2015, apoi 2016, apoi iulie 2017 şi, în sfârşit, a fost amânată până la 1 iulie 2018, spune că firmele trebuie să facă o „analiză de risc la securitate fizică”, în caz contrar fiind pasibile de amenzi cuprinse între 2.000 de lei şi 50.000 de lei. Amânarea se referă doar la firmele înfiinţate înainte de iunie 2012, celelalte fiind, oricum, obligate să facă această analiză.

Citeste continuarea pe www.economica.net